Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στο πλαίσιο της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε έχουν διατεθεί στη Δράση μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου.
Στόχος του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
- η ενημέρωση της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω κάθε πρόσφορου μέσου και η γνωμοδότηση για θέματα που προωθούν ουσιαστικά την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση και την Ανοικτή Επιστήμη,
- η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας στα θέματα ενδεδειγμένων και καλών πρακτικών επιστημονικής δημοσίευσης, ομότιμης κρίσης, διαχείρισης ερευνητικών δεδομένων και αποτίμησης έρευνας,
- η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού υπό το καθεστώς FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) και
- η εκπροσώπηση του Συνδέσμου σε σχετικές διεθνείς συνέργειες και σε σχετικά αναπτυξιακά έργα.
Οι δράσεις Επιστημονικής Επικοινώνησης συντονίζονται από το Παράρτημα του ΣΕΑΒ στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την ονομασία “Μονάδα Επιστημονική Επικοινώνησης.” Το Παράρτημα, το οποίο συνεργάζεται με όλες τις άλλες δομές του Συνδέσμου, ιδρύθηκε με την Προγραμματική Συμφωνία 2020 και έχει τον στόχο να υποστηρίζει τις ανάγκες επιστημονικής επικοινώνησης (scholarly communication) των μελών των Ιδρυμάτων του ΣΕΑΒ. Ειδικότεροι στόχοι του είναι:
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Μέσω της εν λόγω υπηρεσίας τριάντα (30) ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έχουν αποκτήσει ένα ενιαίο, κεντρικά εγκατεστημένο, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, με αποτέλεσμα ο κατάλογος των βιβλιογραφικών εγγραφών και των καθιερωμένων αρχείων να είναι πλέον κοινός για όλα τα ιδρύματα (οι υπάρχουσες κοινές βιβλιογραφικές εγγραφές έχουν ενοποιηθεί στο κεντρικό σύστημα του ILSaS). Επίσης, έχουν μεταφερθεί από τα τοπικά συστήματα στο κεντρικό σύστημα όλες οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες των βιβλιοθηκών, όπως παραγγελίες υλικού, κυκλοφορία υλικού, προσκτήσεις κ.λπ. Στο νέο συνεργατικό σύστημα οι βιβλιοθήκες διατηρούν την αυτονομία τους αναφορικά με τη χρήση των υπόλοιπων λειτουργιών, πλην της (λειτουργίας) εισαγωγής υλικού (καταλογογράφησης).
Web: http://opac.seab.gr
Η ανάπτυξη της AMELib (Accessible Multi-modal Electronic Library) στο πλαίσιο της δράσης 9.7 του ΣΕΑΒ, στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας άρσης των εμποδίων για τους εντυπο-ανάπηρους χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ο στόχος εξειδικεύεται στην προσφορά προσβάσιμου περιεχομένου μέσα από μία εξίσου προσβάσιμη διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία στηρίζεται στην εφαρμογή διατάξεων εξαίρεσης από το περιουσιακό δικαίωμα του δημιουργού για εντυπο-ανάπηρα άτομα, όπως αυτές προβλέπονται στη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία.
- ώστε να γνωρίζουν πότε χρειάζονται νέα πληροφόρηση (δεδομένα) για κάποιο επιστημονικό θέμα
- ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, την ανάκτηση, την αξιολόγηση και την αποτελεσματική χρήση (ανάλυση και αποτελεσματική αξιοποίηση) των πληροφοριακών πηγών, ώστε να μπορούν να συντάξουν μία ερευνητική – επιστημονική εργασία ή να λύσουν κάποιο ερευνητικό πρόβλημα.
Πρόκειται για μια on-line εκπαιδευτική πλατφόρμα με ομάδα στόχο τους προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ. Λειτουργεί ως web υπηρεσία για την εκπαίδευσή τους στην πληροφοριακή παιδεία.
Συγκεκριμένα, αφορά στην εκπαίδευση των χρηστών:
Τα Ηλεκτρονικά Μαθήματα για Υπηρεσίες του ΣΕΑΒ στοχεύουν στην εξοικείωση των τελικών χρηστών με τη χρήση τεσσάρων βασικών και πιο συχνά χρησιμοποιούμενων υπηρεσιών πληροφόρησης που προσφέρει ο ΣΕΑΒ Η ανάπτυξή τους χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση του ΣΕΑΒ στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου 9 «Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης, Λοιπούς Φορείς και Τελικούς Χρήστες», Δράση 9.10 «Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης».
Το “HEALJournal”, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), είναι απότοκο συλλογικής προσπάθειας επιστημονικού δυναμικού προερχόμενου -κυρίως αλλά όχι μόνο- από τις Βιβλιοθήκες-μέλη του ΣΕΑΒ. Η συχνότητα έκδοσης του περιοδικού είναι εξαμηνιαία [δύο (2) τεύχη ανά έτος κυκλοφορίας].
Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Το περιβάλλον είναι εύχρηστο και φιλικό και σχεδιάστηκε με βάση το πρωτόκολλο Ζ39.50.
Ο Ζέφυρος δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Τεχνολογιών και Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βασικός άξονας κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του ήταν να αποτελέσει ένα ομοιογενές περιβάλλον για την αναζήτηση και ανάκτηση βιβλιογραφικών πληροφοριών από βάσεις δεδομένων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Παράλληλα δόθηκε βαρύτητα στην ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, όπως δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής σελίδας για αποθήκευση αναζητήσεων και εγγραφών κ.α.
Υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου “Ανάπτυξη της Ψηφιακής Συνεργασίας των Βιβλιοθηκών των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” (Οριζόντια Δράση Βιβλιοθηκών, 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 2000-2006).
Yπηρεσία αποθετηρίου λογισμικών βιβλιοθηκών και γενικότερα ανάπτυξης και απόθεσης λογισμικών διαχείρισης και οργάνωσης των πληροφοριών.
Μέσω αυτής της υπηρεσίας τίθενται τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας οργανωμένης κοινότητας, στο πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης, που στόχο έχει να προσφέρει αναβαθμίσεις, προσαρμογές, επεκτάσεις και δράσεις ελληνικοποίησης των σχετικών λογισμικών του αποθετηρίου. Οι ομάδες ή τα μεμονωμένα πρόσωπα ανήκουν όχι μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και σε χώρους όπως πολιτιστικοί οργανισμοί, άλλοι φορείς διαχείρισης πληροφοριών, δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.
Βασική επιδίωξη της υπηρεσίας είναι η δημιουργία αποθετηρίων κώδικα για τις διάφορες εφαρμογές, με έμφαση στην τεκμηρίωση της ανάπτυξης, της χρήσης, της εγκατάστασης κ.λπ., αλλά και με απαραίτητη προϋπόθεση την ανοικτότητα των λογισμικών (χωρίς κλειστές άδειες χρήσης) και παρέχοντας στο σύνολο της κοινότητας χρηστών ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό για ευρεία χρήση.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε συνδυασμό με την υποστήριξη των βιβλιοθηκονόμων, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, το οποίο έχει οδηγήσει στο παρελθόν στην όχι και τόσο ορθολογική χρήση των διαθέσιμων έμψυχων και υλικών πόρων του ευρύτερου χώρου των βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης.
Το μάθημα αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα καταστήσουν τους επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμους ικανούς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μάθημα Πληροφοριακής Παιδείας (ΠΠ).
Το μάθημα δομείται σε θεματικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.
Web: http://ilseab.lib.uth.gr/edu/course/index.php?categoryid=5
- ηλεκτρονικά βιβλιοθηκονομικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση βιβλιοθηκονομικών προτύπων
- ηλεκτρονικό γραφείο πληροφόρησης για βιβλιοθηκονόμους (e-help desk)
- ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό
- ηλεκτρονικό μάθημα γενικής πληροφοριακής παιδείας για βιβλιοθηκονόμους
- ηλεκτρονικό μητρώο λογισμικών βιβλιοθηκών
- ολοκληρωμένο σύστημα βιβλιοθήκης βασισμένο σε λογισμικό ανοικτού κώδικα
Η Υπηρεσία Υποστήριξης Βιβλιοθηκονόμου και Διαχείρισης, Διάχυσης και Ανάπτυξης Βιβλιοθηκών παρέχει πρόσβαση σε:
Σκοπός της παρούσας υπηρεσίας είναι να αποτελέσει ένα κοινό σημείο πρόσβασης (one stop service) στις υπηρεσίες που αναφέρονται για το προσωπικό των βιβλιοθηκών της χώρας.
Η «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» (ΜΟΔΙΠΑΒ) είναι μετεξέλιξη της «Μονάδας Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» (ΜΟΠΑΒ) που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 20ή Ιανουαρίου 1999 και στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ίδρυση της ΜΟΠΑΒ χρηματοδοτήθηκε από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (ΕΠΕΑΕΚ), με Φορέα Διαχείρισης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Επιστημονικό Υπεύθυνο τον αείμνηστο Καθηγητή του ΕΜΠ Βασίλειο Παπάζογλου και τοπικό υπεύθυνο τον Δρα Γεώργιο Ζάχο, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η αναβαθμισμένη λειτουργία της ΜΟΔΙΠΑΒ επιτελέστηκε με τη χρηματοδότηση και υλοποίηση σχετικής Δράσης του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον υπογράφοντα και τοπικό Υπεύθυνο τον Δρα Γεώργιο Ζάχο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Η υπηρεσία Διαδανεισμού αναλαμβάνει να αναζητήσει βιβλία, άρθρα περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων, ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις συνεδρίων, τα οποία είναι αναγκαία για την μελέτη και έρευνα σας και τα οποία δεν υπάρχουν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης που ανήκετε.
Δικαίωμα χρήσης της Υπηρεσίας Διαδανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της κάθε Βιβλιοθήκης.
Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι το τεκμήριο που επιθυμείτε ΔΕΝ είναι διαθέσιμο στο κατάλογο της βιβλιοθήκης σας ή στα ηλεκτρονικά ή έντυπα περιοδικά αντίστοιχα, πριν προχωρήσετε σε Διαδανεισμό.
Ο Συλλογικός Κατάλογος των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Κ.Ε.Α.Β.) αποτελεί, σήμερα, τη φυσική υλοποίηση μέρους του πρώτου από τους τέσσερις βασικούς στόχους του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), και, κατ’ επέκταση, και του δεύτερου στόχου, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 17 ν.3404/2005 (ΦΕΚ/Α/260/17.10.2005): “η συντονισμένη ανάπτυξη των συλλογών των επί μέρους Κεντρικών Βιβλιοθηκών, η δημιουργία συστήματος διαδανεισμού σε εθνικό πλαίσιο, η χάραξη κοινής στρατηγικής στον τομέα της πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υλικό με σκοπό την αποτελεσματικότερη για τη χώρα διαχείριση των πηγών πληροφόρησης και η υιοθέτηση κοινών προτύπων και δεικτών απόδοσης των υπηρεσιών τους.”.